Kannatko vastuun omasta ulosannistasi?

Olisiko maailma hieman parempi paikka elää jos kaikki osaisivat kantaa vastuun omista sanoistaan ja teoistaan? Uskon niin vakaasti. Olen havainnut että useimmat tilanteet jotka aiheuttavat pahaa mieltä ja epäsopua voitaisiin helposti välttää juuri sillä että kantaisimme kaikki enemmän vastuuta itsestämme.

Alkuun pahoittelut mikäli kirjoituksestani tulee sekava. Aihe on pyörinyt päässäni pitkään ja tuntuu siksikin niin monitahoiselta että ajatuksia tuntuu olevan hankala jäsentää. Mikäli aihe kuitenkin kiinnostaa niin jatka lukemista. Mennään ihan with the flow!

Olen kaikkea muuta kuin draamakuningatar tai riidankylväjä. Olen rauhallinen ja empaattinen ihminen, joka pyrkii kohtaamaan jokaisen ihmisen ja tilanteen myönteisesti. Konfliktitilanteita elämääni syntyy silti ajoittain - enkä lainkaan kummastele sitä. Mm. empaattisuus, oikeudentajuisuus ja vahvuus nimittäin ovat piirteitä jotka sattuvat ärsyttämään joitakin osapuolia, enkä ole tälle asialle sokea. Niin kauan kuin kyseiset piirteet sattuvat osumaan joidenkin ärsytyshermoon, niin kauan tulen myös kohtaamaan ajoittain harmittavia tilanteita - turhaan.

Konfiktitilanteissa tai muissakaan pahantahtoisissa tilanteissa en useinkaan loukkaannu itse, en ota herkästi itseeni juurikaan mitään. Tämä ei ole minkääntapaista kylmyyttä eikä ylimielisyyttä, vaan kumpuaa yksinkertaisesti siitä että olen käyttänyt todella paljon aikaa itseni opetteluun; tunnen itseni, omaan hyvän itsetuntemuksen. Omaan myös hyvän ihmistuntemuksen, vaikka itse sanonkin. Näiden avulla pystyy suhteellisen vaivattomasti asettamaan muiden epäkohteliaisuudet, ilkeilyt, niiden takana piilevät motiivit yms. niihin kuuluviin lokeroihin, jotka sijaitsevat nimenomaan itseni ulkopuolella, ja näin kykenen suhtautumaan tilanteisiin objektiivisesti.

Vahvat ja rohkeat ihmiset ovat usein myös herkkiä, ja omalla kohdallani allekirjoitan sen miljoonakertaisesti. Herkkyys ilmenee esimerkiksi tilanteiden tarkassa havainnoinnissa ja tunnepuolen vahvassa reagoinnissa. Yllämainittuun viitatakseni, sen sijaan että ottaisin herkästi itseeni omaan itseeni kohdistuvaa huonoa käytöstä, minuun kolahtaa todella herkästi epämiellyttävät ja pahantahtoiset tilanteet joita näen vierestä. Tähän kategoriaan kuuluu lukemattomia arkipäiväisiä tilanteita, joiden edessä tunnen usein voimattomuutta. Ja herkkä ihminen kun olen, niin se jos jokin todella satuttaa minua, aina henkiseen ja fyysiseen pahoinvointiin asti. Jokin tilanne jossa näen toista kohdeltavan alentavasti, epäkunnioittavasti tai epäoikeudenmukaisesti saa minut tolaltani tunneiksi ja joskus päiviksi, ja haluaisin pelastaa jokaisen joka joutuu huonon kohtelun kohteeksi.

Kun puolestaan siirrytään arkisiiin tilanteisiin joissa kohtaan tai näen epäkohteliasta käyttäytymistä, en voi kuin miettiä, mikä näitä epäkohteliaita ihmisiä ajaa käyttäytymään kuten he käyttäytyvät. Tapa jolla kohtaat muita ihmisiä vaikuttaa ihmissuhteidesi dynamiikkaan. Se miten reagoit ryhmässä vaikuttaa koko ryhmän dynamiikkaan. Se oletko riidanhaluinen vai ratkaisuhakuinen vaikuttaa aina keskustelun kulkuun. Vain muutaman asian mainitakseni.

Joidenkin ihmisten ulosanti ja eleet viestittävät ensisijaisesti että heillä ei olisi samanlaista vastuuta rakentaa tai pitää yllä harmoniaa kuin muilla, ja se ole tervettä suhtautumista. Mikään ihmissuhde ei toimi itsestään eikä ilman molemman/jokaisen osapuolen panostusta. Oli kyse sitten ystävyyssuhteesta, parisuhteesta, harrastusryhmästä tai tiimityöskentelystä. Peräänkuulutan siis vastuuta omista sanoista, teoista, osallistumisesta ja sen laadusta.

Mielipiteet pelaavat myös isoa roolia tässä aihepiirissä. Mistä tahansa asioista keskustellessa ihmisillä on asioista useimmiten mielipiteitä. Toisilla mielipiteet ovat linjassa keskustelun toisen osapuolen kanssa, toisilla kohtaavat osittain ja toisilla keskenään täysin poikkeavat. Se on ihan okei. Sanonta kuuluukin että mielipideasioista ei voi kiistellä ja olen pitkälti samaa mieltä - mielipiteistä voi ja tulisi kuitenkin pystyä keskustelemaan.

Kiistaa saattaa kuitenkin syntyä vaikkapa tilanteessa jossa toista osapuolta ärsyttää toisen mielipide. Mielipiteensä ilmaisija - olettaen ettei kyse ole mistään julmasta, idioottimaisesta tai tietämättömästä mielipiteestä, - ei tällaisessa tilanteessa ole syypää toisen osapuolen ärsyyntymiseen. Olen kuitenkin huomannut että tällainen ärsyyntyvä osapuoli saattaa alkaa ikään kuin syyttämään toista osapuolta ja vaikkapa arvostelemaan toista selän takana. Koen että tämänkaltainen ihminen ei kanna vastuuta omasta reaktiostaan.

Jokaisella meillä on ehdottomasti oikeus omiin tunteisiimme. Mutta se mitä teemme noille tunteille, miten tuomme niitä esille tai puramme, on kuitenkin asia josta tulisi kantaa vastuuta, sillä päinvastoin kuin tunteillamme, teoillamme ja sanoillamme usein on vaikutusta myös muihin ihmisiin.

Yleisemmällä tasolla mietittynä olen havainnut että ihmiset ymmärtävät toisiaan tarpeettoman vähän, ja uskon että suuri osa tästä johtuu siitä että

  • emme kuuntele toisiamme tarpeeksi
  • emme yritä ymmärtää mitä toinen sanoo
  • suhtaudumme negatiivisesti tai ennakkoluuloisesti henkilöön jonka kanssa keskustelemme
  • ja lopuksi: emme kanna vastuuta reaktioistamme ja teoistamme

Jos siis esimerkiksi ärsyynnyt, odota hetki ennen kuin vastaat. Jos kykenet, mieti myös miksi todellisuudessa ärsyynnyit. Jos et ymmärrä jotakin tai ole varma jostakin, kysy, älä oleta. Kun kuuntelet, kuuntele oikeasti. Kuuntelemalla opit enemmän kuin puhumalla.

En sano että meidän tulisi alkaa liiaksi miettimään miltä jokin asia mahtaa toisesta tuntua, emmehän me kanna vastuuta toisten tunteista. Mutta voisimme varmistaa että että asiat joita sanomme ja teemme kantavat mukanaan näkyvästi halua kuunnella, ymmärtää ja auttaa - tai edes edesauttaa jonkin asian ratkaisemista - kantaa siis vastuun omista teoistamme niin itsemme kuin muidenkin vuoksi. Tämä ei vaadi meiltä enempää ponnisteluja ajallisesti, mutta älyllisesti ja tunneälyllisesti, kyllä.

Oletko sinä valmis käyttämään aikasi myönteisemmin ja rakentavammin, saadaksesi aikaan onnellisempia ja vahvempia ihmissuhteita?

"Even fools can judge, assume and critisize. But to understand requires empathy, will to ask and the ability to understand."

Feed the fire! / Eeva

PHOTOS: Eeva Roots

TOP & JACKET: Zara

JOGGER PANTS: Bik Bok

BOOTS: Luhta