YOU ARE MORE THAN BEAUTIFUL 2017 - Elisan tarina

Järjestin tänä vuonna toista kertaa "YOU ARE MORE THAN BEAUTIFUL"-kilpailun, jossa voittaja sai ilmaiset kuvaukset kanssani sekä ammattimaskeeraajan tekemän meikin kuvauksiin. Kilpailuun sai osallistua kaikki täysi-ikäiset joiden taustalla tai nykyelämässä on henkisiä tai fyysisiä kamppailuja. Hakemuksia tuli yli 50 ihmiseltä ja kiitän jokaista osallistujaa sydämeni pohjasta. Olette kaikki voittajia ja oman elämänne sankareita jo siksi että kohtaatte avoimesti elämänne haasteet! <3

Voittajaksi valitsin tänä vuonna upean Elisan. Vaikka jokaisen lähettämät perustelut saivat vatsanpohjani vääntymään ja kyyneleet valumaan, oli se Elisan viesti joka sai minut hysteerisesti itkemään. Mitä kokemuksia, ja miten vahva nainen, ajattelin! Hänen tarinastaan jaan teille palasia nyt; syitä miksi halusin toteuttaa tämän vuoden projektin juuri hänen kanssaan, sekä ajatuksiani aiheen tiimoilta. Here we go.

Elisa joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi ollessaan vain 12-vuotias, ja tämä oli hänelle samalla se ensimmäinen seksikokemus. Luonnollisesti tämä tapahtuma sekoitti nuoren tytön elämää ja pääkoppaa, "hukkasin itteni jo silloin", kuvailee Elisa itse. Tapahtunut käynnisti syöksykierteen Elisan elämässä ja käytös oli hänen sanojensa mukaan holtitonta.

Kuten tiedämme, lapset ja nuoret osaavat olla todella julmia toisilleen, eikä Elisakaan tältä säästynyt, vaan häntä huoriteltiin seksuaalisen hyväksikäytön vuoksi. Tilanteen, johon hän oli joutunut uhriksi.

Lapsuus ja nuoruus muokkaavat jokaisen meistä maailmankuvaa ja minäkuvaa, ja jos alku on tällainen, raaka, ei-toivottu, jossa toiset nuoret vielä lietsovat pahaa oloa lisää, voi varsinkin minäkuva kärsiä pahasti, ja näin kävi Elisalle.

Elisa on tämän lisäksi joutunut kokemaan perheväkivaltaa ja alkoholismia, ja hänellä on myös todettu epävakaa persoonallisuushäiriö ja ahdistuneisuushäiriö.

Henkilökohtaisesti olisin yllättynyt mikäli hän olisi selvinnyt naarmuitta ja ilman minkäänlaisia merkkejä, kokemuksistaan. Kaikki kokemamme vaikuttavat meihin, ja on äärettömän surullista kuinka paljon ihmiset joutuvat kokemaan pahoja asioita joihin eivät itse voi millään tavalla vaikuttaa. Se että joutuu olemaan elämässä uhri tavalla tai toisella, varsinkin nuorella iällä, on niin raadollista, ja aiheuttaa monelle henkistä kamppailua lopun elämäksi.

Tiedän yhtä jos toista huonoista olosuhteista, traumoista ja siitä millaista kamppailua elämä voi olla. Monet asiat nousevat pintaan vasta myöhemmällä iällä, ja saattavat palata käsiteltäviksi uudelleen ja uudelleen. Jopa yksittäinen surullinen tapahtuma voi kulkea ihmisen mukana isossa osassa lopun elämää, puhumattakaan useista erilaisista tapahtumista ja vaikeista olosuhteista. Vaikka en itsekään ole elämässä naarmuitta selvinnyt, olen kuitenkin ollut aina omalla tavallani riippumaton, ja se on osoittautunut suureksi vahvuudeksi omalla kohdallani.

Äidiksi Elisa tuli 17-vuotiaana ja tätä nykyä hänellä on kolme ihanaa tyttöä. "Äidiksi tulemisen jälkeen kasvoin kohisten henkisesti." Äitiys on kenelle tahansa 17-vuotiaalle haaste, puhumattakaan nuorelle naiselle jonka seksuaalisuutta ja naiseutta on rikottu. Äidiksi tuleminen ei itsessään aiheuttanut suuria epävarmuuksia, mutta tietty levottomuus on kadonnut näin iän myötä kun asioista ja elämästäkin ymmärtää enemmän.

Elisan vanhimman tyttären täyttäessä 12 vuotta aiheutti se ahdistustiloja ja pelkoja, kun Elisa ymmärsi kuinka pieni hän itse olikaan hyväksikäytön aikaan. Mikäpä sen konkreettisempi ja realistisempi peili kuin oma rakas tytär, tietysti se pysäyttää ja pakottaa kohtaamaan asian jälleen uudesta näkökulmasta.

Itsestään huolehtiminen ei ollut äitiyden alkuvaiheissa Elisalle prioriteetti ja pidempiaikaisen avun hakeminen onkin tapahtunut vasta viimeisimpien kuluneiden vuosien aikana; 4-vuotinen hoitojakso on tullut päätökseen jokin aika sitten. Viime vuosiin on mahtunut paljon iloa, surua, kyyneleitä, tuskaa, häpeää ja ahdistusta; parantuminen tekee kipeää.

Elisa on nyt 31-vuotias mielenterveyskuntoutuja ja kokee alkaneensa voida paremmin saamansa avun ansiosta. Hän on kuitenkin huomannut seksuaalisen minäkuvansa kadonneen prosessin keskellä. Vaikean historian ja lievän ylipainonsa takia hän ei näe itseään kauniina.

Kaikki tämä kosketti ja satutti minua syvästi. Satuttaa edelleen. Silti ensimmäisenä havaitsen Elisan vahvuuden ja olen syvästi vaikuttunut siitä kuinka hän on rakentanut kokonaista elämää itselleen kaikesta huolimatta. Käytän sanaa kokonainen, vaikka häntä on rikottu ja elämäänsä hankaloitettu, sillä kokonaiseen elämään mahtuu paljon pahaa hyvän rinnalle, osa todella epäreilua. Jollakin toisella olisi voinut jäädä koko elämä elämättä, perhe perustamatta, rakkaus kokematta ja kuntoutumisprosessi käynnistämättä. Elisa on elämässään pitkällä siihen nähden mistä kaikki alkoi, vaikka sitä ei välttämättä itse aina huomaakaan, ja siitä kannattaisi itseään muistaa kiittää aina välillä, omasta vahvuudestaan. <3

Näin Elisan silmistä paloa ja pilkkeen jo pelkästä profiilikuvasta, ei elämä ole onnistunut häntä kokonaan lyömään. Kun tapasimme näin räväkän, hymyilevän ja huumorintajuisen naisen, epävarmuuksista ja koetuista olosuhteista huolimatta, ja siitäkin, että kuvauspäivä oli myös jännittävä uusien ihmisten kanssa.

Näin kauniin ja persoonallisen naisen täynnä rohkeutta, jolla on lannistumaton asenne elämään. Tästä naisesta löytyy syvyyttä, ymmärrystä ja tällä hetkellä paremmat eväät parempaan huomiseen kuin aiemmin. Minun silmissäni, ja varmasti todella, todella, monen muunkin: OLET ENEMMÄN KUIN KAUNIS.

Elisan terveiset lukijoille: "Tiedän etten ole ainoa joka tällaista on kokenut. Kenenkään, ei kenenkään, tulisi koskaan hävetä."

Kiitos vielä Elisalle kilpailuun osallistumisesta ja kaikkea parasta sinulle elämääsi! <3

Iso kiitos myös make up artist Jasmiina Walters, joka tarjosi ilmaisen maskeerauksen Elisalle Studio Rebelicious:ssa ja kaatosadepäivän yllättäessä myös itse kuvauspaikan samoissa tiloissa! Upeaa että lähdit projektiin mukaan ja päädyit pelastamaan päivä ihanalla liiketilallasi! <3

Jasmiina Mua

Facebook: https://www.facebook.com/JasmiinaMUA/?pnref=lhc

Instagram: https://www.instagram.com/jasmiinamua/

Studio Rebelicious: https://www.facebook.com/StudioRebelicious/?pnref=lhc

Jasmiina MUA

Facebook: https://www.facebook.com/JasmiinaMUA/?pnref=lhc

Instagram: https://www.instagram.com/jasmiinamua/

Studio Rebelicious: https://www.facebook.com/StudioRebelicious/?pnref=lhc

Feed the fire! / Eeva